Skip to main content

Så här gör vi för att åka buss säkert

Vågar jag resa i Coronatid? Hur har ni löst det?

Just nu talas det mycket om coronaviruset (covid-19) och många har självklart frågor inför bokade resor. Vi på Abramssons Buss tar alltid våra resenärers säkerhet på största allvar och följer alltid rekommendationer från myndigheter. Därför genomför vi inte resor till områden som där UD avråder från resa vid tidpunkten för avresa.

Vågar jag boka en resa idag?

Självklart! Samhället runt om i Europa har så smått påbörjat att återgå till det normala och vi har börjat köra våra resor igen. Om läget åter ändras och Europa stänger igen, så ställer vi in resan och återbetalar inbetalda pengar.

Kommer min resa att bli av?

Vår målsättning är att köra planerade resor. Men läget kan förändras på resmålen. Utrikesdepartementet är den myndighet som avgör vart det är säkert att resa. Om UD avråder från resor till någon region dit vi har resor kommer vi att ställa in den planerade resan. Om vi ställer in en resa kontaktar vi inbokade resenärer och ser över möjligheten att boka om till senare avresa, vill man inte det så återbetalas hela resans pris. Har du en resa inbokad om flera månader till ett område som idag avråds för resa så kommer vi närmare avresan (ca 14 dagar före) återkomma om resan ställs in. 

Får man åka turistbuss med tanke på smittspridningen av coronaviruset?

Ja, det går bra att resa med turistbuss även nu. Vi bussföretag tar ansvar för att hela resan är säker med noggranna hygienrutiner och utbildad personal.  

Vad gör bussföretagen för att minska smittspridningen? 

Varje bussföretag har ett ansvar för att anpassa resorna för att minska risken för smittspridning. Bland åtgärderna finns färre bokade passagerare, noggranna hygienrutiner och utbildad personal. Några exempel på hur vi jobbar för att minska smittspridningen är att gemensamma ytor desinficeras regelbundet, handsprit finns tillgängligt inför och under resor samt att passagerarna uppmanas hålla avstånd vid på- och avstigning. 

Hur ordnar bussföretagen den sociala distanseringen på bussen? 

En turistbuss har längre avstånd mellan sätena än vad en buss i kollektivtrafiken har, vilket innebär ännu bättre förutsättningar för att hålla avstånd. 

Vart får man åka egentligen? Får man resa utomlands?

Utrikesdepartementet ger råd och information till svenska resenärer om utlandsresor. Rekommendationerna förändras utifrån smittläget i världen. Läs mer på Krisinformation.se som ger samlad information kring vad som gäller just nu. 

Hur funkar ventilationen på en turistbuss? Finns det en risk att den sprider smitta?

Vår främsta prioritering är våra resenärers trygghet. Smitta sprids bättre i begränsade utrymmen. Därför är det viktigt med god ventilation. En modern turistbuss har ventilationssystem som filtrerar bort partiklar som virus kan fästa på, vilket minskar risken för smittspridning. 

Flygbolagen kräver munskydd under resor. Varför gör inte bussföretagen det?

Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer om munskydd. Är du sjuk eller har förkylningssymptom ska du stanna hemma. Ska du åka till ett annat land, kan det behövas munskydd.

Är det en stor risk att åka buss i och med att resorna tar så lång tid?

Ingen som är sjuk eller har förkylningssymptom ska resa med en turistbuss. Om en passagerare uppvisar symptom vid påstigning så kan bussföretaget neka den att resa. Folkhälsomyndigheten bedömer att symptomfria personer utgör väldigt liten risk för andra, särskilt i samband med god handhygien och distansering.

På en paketresa med buss kan man besöka både hotell och andra resmål, hur vet jag att de är säkra att besöka?

Vi har en kontinuerlig dialog med resmål och hotell för att säkerställa att de vidtar åtgärder för att minimera smittspridningen. Med en paketresa kan vi ta ansvar för hela resan och ställa krav på både hotell och besöksmål. 

Jag har en planerad resa som jag vill åka på. Vad skall jag tänka på?

Det är egentligen ingen skillnad nu mot hur det brukar vara, Vi rekommenderar alltid att du har en bra reseförsäkring, kolla din hemförsäkring, eller kanske skaffa en reseförsäkring. Kolla vilka villkor som gäller vid en ev olycka och om sjukdom skulle uppstå. En del reseförsäkringar gäller inte om ni de senaste 3 månaderna varit i kontakt med sjukvården gällande misstanke för Corona mm. I övrigt gäller samma råd på resa som hemma, var noga med handhygienen.

Ska du åka till ett land som har krav på munskydd, så är det viktigt att du ser till att du har det med dig.

Jag vill avboka min resa, vad gäller? 

Vi följer de regler om avbokning som Konsumentverket tillsammans med reseindustrin satt samman. En resa bokad hos Abramssons Buss skyddas av paketreselagen. Det innebär att vi följer myndigheters beslut och agerar efter dessa. Avbokning av resa kan endast göras under vårt kontors öppettider måndag- fredag 8-17. I samband med avbokning tas avgifter ut i enlighet med paketreselagen. En resa som avbokas, före UD:s avrådan från resa, under den perioden din resa är planerad, följer resevillkoren kring avbokning och avbokningen är förenad med kostnader.


Hur går en bussresa till under pandemin?

Seating obligatoriskt. 

När ni bokar en resa är det obligatoriskt att välja sin plats på bussen. Har ni inte gjort det kommer vi att göra det åt er. Den plats som blir reserverad för er är det under hela resan. Under Pandemin kostar seating inget extra utan ingår i resan. 

Eftersom alla har sin fasta plats kan vi därför vid av och påstigning meddela vilken ordning vi kliver in och ur bussen.

Bagaget

Pålastning och avlastning av väskor, detta sköter ENDAST vår chaufför, så när ni kommer till bussen, ställer ni väskan utanför bussen och vår chaufför lastar in dessa. 

Vid Påstigning

Vid entréerna på bussen kommer vi att placera ut handdesinfektion vilket vi vill att ni använder innan påstigning. Lyssna alltid på informationen från reseledare eller chaufför i vilken ordning vi kliver på och av bussen och följ dem.

Buss stop

I samband med att vi tar fikapaus, eller studiebesök kommer vår chaufför att ta in en elektrostatisk spruta i bussen,  den elektrostatiska teknologin i våra sprutor gör så att vätskan som sprutas ut blir elektrificerad genom att göra dropparna (i mikron storlek) positivt laddade. Ytorna som sprayas blir helt täckta (360º) med en fin och jämn beläggning, detta gäller även svåråtkomliga ytor. Detta möjliggör snabb och effektiv desinfektion / rengöring av mycket stora ytor och områden med resultat som högt överträffar traditionella metoder. Därför kan vi även på detta sätt desinfektera bussarna väldigt snabbt och effektivt. 

Munskydd 

Folkhälsomyndigheten har inget krav på munskydd i Sverige i skrivande stund, men håll er uppdaterad på folkhälsomyndighetens hemsida vad som gäller.  Däremot, ska du ut i Europa och resa? Då är vår rekommendation att ta med dig munskydd. 

Toaletten

Vi har en toalett på bussen, vi kommer endast att godkänna de mest akuta besöken i den. Övriga rekommenderar vi att ni använder toaletterna där vi tar pauser och stannar för eventuell mat/fika. Toaletten kommer att vara utrustad med tvål, papper och handdesinfektionsmedel. 

Vad händer om det land vi befinner oss i STÄNGER SINA GRÄNSER?

Fördelen med att vi åker på bussresa är, om vi skulle få besked om att det land vi är i skulle stänga sina gränser. Så packar vi in oss i bussen och påbörjar vår resa hem omedelbart. Allt för våra kunders säkerhet.

Om du har symptom, stanna hemma!

uppdaterad 2020-08-26

Resekalender
2024-08-16Hallstaberget med en twistfrån 4 280:-
2024-08-27Dagresa Gamla varor , rabarber och godisfrån 1 580:-
2024-08-29Birka Gotland kryssning till Mariehamnfrån 1 480:-
2024-09-05Dagresa Seniorkryssning Wasalinefrån 1 180:-
2024-09-18Tervis Hälsospa i Pärnufrån 9 380:-
  • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet
  • Klarna