Skip to main content

Vinresa till romantiska Rhendalen

Låt oss börja drömma och fantisera, boka in dig redan idag på vår resa 2021

När hösten är som vackrast åker vi på en vinresa till Rhendalen – Tysklands mest klassiska vindistrikt. För mer än 1000 år sedan odlade man vin på Rhens bördiga och vackra slutt-ningar. Det var romarna som förde med sig kunskapen. Idag görs många av Tysklands bästa viner här med Riesling som med sina 81% är dominerande följt av Spätburgunder och Muller-Thurgau. Vi kommer att få flera tillfällen till provning. En av dagarna gör vi även en vinvandring, en annan dag kryssar vi på Rhen från Rüdesheim till St Goarshausen.

Dagsprogram

 • Dag 1: Hemorten - Göteborg (ca 90 mil)

  Dag 1
  Tidig avfärd från hemorten – se tidtabell. Vi får förbereda oss för en rätt så lång första-dags-etapp, men med reseledarens omsorg, information längs färdvägen och underhållning rullar dock milen snabbt undan. Mot kvällen ankomst till Göteborg där vi bordar Stena Lines färja till Kiel. Inkvartering i 2-bädds hytter. Middag serveras i fartygets matsal.

 • Dag 2: Kiel - Rüdesheim (64 mil)

  Dag 2
  Medan vi sakta kryssar in mot Kiel äter vi frukost. Vi är snabbt ute på autobahn med kurs på Rüdesheim. Via Hannover, Kassel och Frankfurt kommer vi mot kvällssidan fram till mysiga Hotel Lindenwirt som ligger i Rüdesheim, ett stenkast från gågatan, Drosselgasse, med alla sina trevliga pubar och vinstugor där man umgås och kanske tar sig en svängom med lokalbefolkningen i gemytlig stämning. Middag serveras på hotellet. Efter middagen är kvällen fri. Slink in på nån pub, ta en öl och delta i allsången med Rüdesheimborna!

 • Dag 3

  Dag 3
  Efter frukost gör vi en vinvandring hos Weingut Adolf Störzel som även innefattar sopplunch och vinprovning. Efter vandringen är tiden fri fram till nästa vinprovning. Passa på att ta en tur på egen hand och upplev Rüdesheim, med till exempel linbanan upp till Niederwalldenkmal. Kl 17.00 provar vi åter vin på Weingut Prasser. Vingården har varit i familjens ägo sedan 4 generationer tillbaka. På 90% av marken odlas Riesling-druvor – vitvinernas kung. 10% av marken består av odling av Spätburgunder – druvor som används till att producera, rödvin, rosé och rotling. Dagen får en trevlig avslutning när vi kl 19.30 samlas till 3-rätters middag på Hotel Rüdesheimer Schloss

 • Dag 4

  Dag 4
  Frukost serveras. Kl 9.15 går vi ombord på båten för en 2-timmars kryssning till St Goarshausen. Innan lunch hinner vi besöka Lorelei klippan med statyn på den lilla sjöjungfrun som lockade sjömännen i fördärvet. Kl 12.00 serveras lunch inkl 1 glas öl/vin på Das Loreley Weinstübchen.
  Efter lunch åker vi mot vårt Hotel Zur Schmiede i Alsfeld, men innan vi når hotellet ska vi ta del av ytterligare en vinprovning hos Weingut Künstler. Vinhuset har sedan starten strävat efter att vinerna på bästa sätt ska spegla jordmånen där gårdens druvor växer. Vingårdarna ligger nästan uteslutande i Hochheim, men man har även några mindre odlingar i Rüdesheim och Assmanshausen som ligger i de västligaste delarna av Rheingau. Vad som gör Rheingau till ett så bra område är jordmånen, som är rik på kalk med inslag av skiffer och vulkaniska bergarter. Man har även söderläge för här slingrar sig floden Rhen i öst-västlig riktning. När vi väl är framme vid hotellet i Alsfeld som ligger mitt bland Tysklands storstäder, tornar denna sagostad upp sig med sina över 400 korsvirkeshus som oavbrutet avlöser varandra i ett tidsspann som sträcker sig över 700 år bakåt i tiden. Middag serveras och kvällen är sedan fri för att vi på egen hand ska få uppleva Alsfeld.

 • Dag 5: Rudesheim - Kiel (50mil)

  Dag 5
  Efter frukost vänder vi åter norrut. Mot kvällen är vi i Kiel där vi bordar färjan till Göteborg. Inkvartering i
  2-bäddshytter och middag ombord.

 • Dag 6: Göteborg - Hemorten (ca 90 mil)

  Dag 6
  Mätta och belåtna efter den härliga frukostbuffén lämnar vi färjan och går istället ombord på bussen för den sista avslutande etappen hem till Norrland. Gemensam middag serveras innan vi skiljs åt för denna gång.

Karta

Hotell

Hotel Lindenwirt, Rüdesheim am Rhein
Hotel Lindenwirt, Rüdesheim am Rhein
Hotel Lindenwirt ligger i Rüdesheim am Rhein (i området Mainz-Bingen), ett stenkast från Drosselgasse och 3 minuters promenad från Rüdesheim linbana. Reception (öppen dygnet runt) och flerspråkig pers...
Zur Schmiede Alsfeld
Zur Schmiede Alsfeld
Zur Schmiede Alsfeld är ett utmärkt val för resenärer som besöker Alsfeld, och erbjuder en familjevänlig miljö samt många användbara bekvämligheter som är framtagna för att ge dig en bättre vistelse...
Resekalender
2021-10-02Dagskryssning Vasafrån 980:-
2021-10-26Cinderella med Lasse Stefanzfrån 1 390:-
2021-11-11Cinderella Back to the Sixties från 1 390:-
2021-11-25Ullared och Göteborg med Liseberg Julmarknadfrån 3 380:-
2021-12-05Visby Julkryssning med Cinderellafrån 2 880:-
 • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet
 • Klarna