Skip to main content

Lofoten Ljusa nätter i Norges övärld 

Vi reserverar oss för eventuella program ändringar eller stora valutaändringar och bränsletillägg.

Upplev en sagolik natur med höga fjäll som sträcker sig ut mot havet, fjordar mellan de mest fantastiska bergsklippor, små genuina fiskebyar med röda stugor och ljusa stränder. Lofoten är ett fantastiskt paradis i Nordnorge bestående av tusentals öar omflutna av Golfströmmen. Om inte detta skulle räcka får vi även ett oförglömligt minne när Hurtigruten tar oss med på kanske en av världens vackraste sjöresor. Upplevelserna avlöser varandra och ingen dag blir den andra lik.

Följ med till Norges kanske mest vackraste och fascinerande landskap! 

 

Dagsprogram

 • Dag 1: Hemorten - Fauske (ca 67 mil)

  Milen västerut rullar snabbt undan i gemytlig samvaro där vår reseledare underhåller oss. Vi stannar till på lämpligt ställe för bussfika och lunchstopp till självkostnadspris. Efter incheckning på Scandic Hotel Fauske väntar gemensam middag och kvällen är sedan fri.

 • Dag 2: Fauske - Svolvaer (ca 28 mil)

  Frukost serveras och sedan åker vi mot Stokmarknes. Här väntar en ny höjdpunkt på vår resa: en tre timmars färd med Hurtigruten genom Trollfjorden till Svolvær, Lofotens huvudstad. Denna så kända båtrutt kallar norrmännen såväl ”Norges riksväg nummer ett” som ”världens vackraste sjöresa”. Varje dag året runt går denna båttur från Bergen i söder till Kirkenäs i norr och tillbaka.

  Vid ankomst till Svolvær möter bussen på kajen för färd till vårt hotell Scandic Destination lofoten Svolvär. Här stannar vi två nätter. När vi tilldelats våra rum samlas vi till en gemensam middag i restaurangen. De som vill kan passa på att ta en kvällspromenad i hamnen under midnattssolens vackra timmar.

  Fauske - Svolvaer (ca 28 mil)
 • Dag 3: Svolvaer (ca 24 mil)

  En god norsk frukost väntar oss i restaurangen. Därefter kommer vår lokalguide som under hela dagen är med oss på en fantastisk utflykt bland Lofotens öar där vi bland annat besöker…

  - Henningsvær är en fiskeby som ligger på flera små öar utanför Austvågøyas sydkust i norra Lofoten. Byn ligger cirka 20 kilometer sydväst om Svolvær. Henningsvær är ansluten till resten av Vågan via Henningsværbroarna. Den 0,3 kvadratkilometer (74 hektar) byn ligger främst på öarna Heimøya och Hellandsøya. På grund av sin traditionella fiskebyarkitektur drar Henningsvær många turister. Klättring och dykning / snorkling är också populära turistaktiviteter. Henningsværskyrkan ligger i byn på ön Heimøya.

  - Lofotr Vikingamuseum är en imponerande rekonstruktion av vikingatidens största byggnad. Vikingahövdingen och hans fru på Borg hade det gott här i det 83 meter långa huset. Huvudbyggnaden har tre delar: en för fest, en för boende och en för utställningar. Du kan också passa på att smaka på riktig mjöd. I Glassgården kan man lära hur Borg upptäcktes, och i hövdingens hus kan man beundra vikingarnas hantverk, träsniderier och smycken.

  - Nusfjord är en autentisk fiskeby. Nusfjord är en av de äldsta och bäst bevarade fiskebyarna med en lång tradition av Lofotfisket. Här är det numera extra gynnsam för fiske och matlagning, annars har man tillåtit Nusfjord vara som förut. Här finns 46 charmiga fiskestugor , två restauranger, det har blivit en destination för sportfiskare , turister och deltagare under hela året. Det finns bara en Nusfjord som räknas som ett Lofoten i miniatyr-

  - Reine är en tätort och fiskehamn Reine passeras av Europaväg E10 och har varit en handelsplats sedan 1743. Platsen är omtalad för sin naturskönhet och foton över orten används på förstasidan i en del böcker och turistbroschyrer.
  I Reine ligger Dagmars Dukke- og Leketøymuseum, ett leksaksmuseum med över 1 500 olika dockor, teddybjörnar och dylikt.

  Landskapet är en dröm för fotografer med storslagna vyer och sylvassa fjäll som speglar sig i fjordarnas grönskimrande vatten. På Lofoten kretsar mycket kring fiskeindustrin och vi får se de
  typiska torkställningarna för b la torsk, kolja och långa. Lunch äter vi i Reine på restaurang Gammelbua.

  Väl tillbaka till vårt hotell hinner den som vill med en liten promenad innan middagen som serveras på hotellet.

  Under våra dagar i Lofoten anpassas programmet efter väder och vind

  Svolvaer (ca 24 mil)
 • Dag 4: Svolvaer - Bodø-Salstraumen (ca 15 mil)

  Frukost serveras. Dagens etapp går mot Bodö, vi stannar till för lunch på vägen. Ca kl 15 möter vår lokalguide upp oss i Bodø och tar oss på en stadsrundtur. Inkvartering på vårt hotell Quality Hotel Ramsalt och middag serveras i restaurangen.

  Om vi har möjlighet kan vi kanske lyckas se Saltraumen i sin starkas tidpunkt.
  Saltstraumen (som styrs helt och hållet av månen; se tidtabell) Under nipflod (fullmåne) förflyttas 372 miljoner kubikmeter havsvatten genom en 150 meter bred och 31 meter djup passage. Detta är världens starkaste tidvattenström och flyter mellan öarna Knaplundøya och Straumøya cirka 30 km söder om Bodö i Nord-Norge. Strömmen uppstår när tidvatten förflyttas mellan de bägge fjordarna. Strömmen är 3 km lång och på det smalaste stället bara 150 m bred. Strömmens maximala hastighet är omkring 22 knop (40 km/t). Fartyg kan passera Saltstraumen under cirka 2 timmar efter varje ebb och flod. Höjdskillnaden på havsytan mellan in- och utsidan av det smala sundet kan då vara så mycket som 1 meter och sk bore uppstår. Saltströmmen har av National Geographic blivit utsedd till en av världens bästa platser för sportdykning. Orsaken till detta är det mycket artrika växt- och djurlivet i strömmen. Bodöområdet har också den största tätheten av havsörn. Sannolikheten att vi ska på något sätt se en av dessa majestätiska fåglar är också stor.

  Efter detta intressanta besök åker vi tillbaka till vårt hotell och sedan är kvällen fri.

  Svolvaer - Bodø-Salstraumen (ca 15 mil)
 • Dag 5: Bodø – Hemorten (ca 80mil)

  Efter en god och mättande frukost lämnar vi hotellet och fortsätter resan söderut genom det vackra landskapet. Vi stannar till på Polcirkel center, där man kan köpa fika kanske passa på att köpa en sista souvenir. Vi lämnar Polcirkelcenter och tar riktning mot Hemavan, där vi stannar 1 timme för egen lunch tid. Vi rullar vidare och stannar för gemensam avslutningsmiddag i Lycksele.

  Vi kommer till våra hemorter under kvällen efter en lång och upplevelserik resa i vårt kära grannland. Resan kommer att lämna många bilder kvar i ditt minne!

 • Avbokningsvillkor & Övrig information

  Avresa:
  9/8

  Pris : 11980:-

  Inkluderat i priset:
  Bussresan
  Bussfika
  Logi del i dubbelrum
  inkl 4 frukost &
  5 middag,
  Delsträcka av Hurtigruten,
  lokalguide i Svolvaer
  Färjor
  Entré till vikingamuseum,
  reseledare.

  Tillägg:
  Enkelrum 3850:-

  Avbokningsvillkor:
  Fri avbokning fram till 2 månader innan avresa.

  Tidtabell:
  Örnsköldsvik Arenan kl 06.45
  Nordmaling Circle K kl 07.30
  Umeå Central stn kl 08.15


  Slutbetalning 60 dagar innan avresa.

  Vi reserverar oss för eventuella ändringar. Bränsletillägg eller stora valuta ändringar.

Karta

Resekalender
2024-08-16Hallstaberget med en twistfrån 4 280:-
2024-08-27Dagresa Gamla varor , rabarber och godisfrån 1 580:-
2024-08-29Birka Gotland kryssning till Mariehamnfrån 1 480:-
2024-09-05Dagresa Seniorkryssning Wasalinefrån 1 180:-
2024-09-18Tervis Hälsospa i Pärnufrån 9 380:-
 • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet
 • Klarna