Skip to main content

2020-08-26: Covid - 19 information

Vågar jag resa i Coronatid? Hur har ni löst det?

Just nu talas det mycket om coronaviruset (covid-19) och många har självklart frågor inför bokade resor. Vi på Abramssons Buss tar alltid våra resenärers säkerhet på största allvar och följer alltid rekommendationer från myndigheter. Därför genomför vi inte resor till områden som där UD avråder från resa vid tidpunkten för avresa.

Vågar jag boka en resa idag?

Självklart! Samhället runt om i Europa har så smått påbörjat att återgå till det normala och vi har börjat köra våra resor igen. Om läget åter ändras och Europa stänger igen, så ställer vi in resan och återbetalar inbetalda pengar.

Kommer min resa att bli av?

Vår målsättning är att köra planerade resor. Men läget kan förändras på resmålen. Utrikesdepartementet är den myndighet som avgör vart det är säkert att resa. Om UD avråder från resor till någon region dit vi har resor kommer vi att ställa in den planerade resan. Om vi ställer in en resa kontaktar vi inbokade resenärer och ser över möjligheten att boka om till senare avresa, vill man inte det så återbetalas hela resans pris. Har du en resa inbokad om flera månader till ett område som idag avråds för resa så kommer vi närmare avresan (ca 14 dagar före) återkomma om resan ställs in. 

Får man åka turistbuss med tanke på smittspridningen av coronaviruset?

Ja, det går bra att resa med turistbuss även nu. Folkhälsomyndigheten rekommenderar att du väljer en resa med platsbokning för att kunna hålla avståndet även under resan. På en turistbussresa bokar du en plats i förväg och kan på så sätt vara säker på att det är tillräckliga avstånd mellan passagerare och olika sällskap. 

Vi bussföretag tar ansvar för att hela resan är säker med färre bokade passagerare, noggranna hygienrutiner och utbildad personal. Vi ser också till att det finns ett säkert avstånd mellan resesällskapen 

Tänk på: att om du är 70 år eller äldre är det viktigt att begränsa sociala kontakter och undvika platser där människor samlas. 

Vad gör bussföretagen för att minska smittspridningen? 

Varje bussföretag har ett ansvar för att anpassa resorna för att minska risken för smittspridning. Bland åtgärderna finns färre bokade passagerare, noggranna hygienrutiner och utbildad personal. Några exempel på hur vi jobbar för att minska smittspridningen är att gemensamma ytor desinficeras regelbundet, handsprit finns tillgängligt inför och under resor samt att passagerarna uppmanas hålla avstånd vid på- och avstigning. 

Hur ordnar bussföretagen den sociala distanseringen på bussen? 

Social distansering möjliggörs genom att passagerare bokas på ett sätt som säkerställer avstånden mellan resesällskapen. En turistbuss har längre avstånd mellan sätena än vad en buss i kollektivtrafiken har, vilket innebär ännu bättre förutsättningar för att hålla avstånd. 

Vart får man åka egentligen? Får man resa utomlands?

Den 13 juni införde regeringen lättnader i reserestriktionerna för inrikes resor. Men Folkhälsomyndighetens restriktioner om social distansering kvarstår liksom kravet att vara symptomfri vid resa. Utrikesdepartementet ger råd och information till svenska resenärer om utlandsresor. Rekommendationerna förändras utifrån smittläget i världen. Läs mer på Krisinformation.se som ger samlad information kring vad som gäller just nu. 

Hur funkar ventilationen på en turistbuss? Finns det en risk att den sprider smitta?

Vår främsta prioritering är våra resenärers trygghet. Smitta sprids bättre i begränsade utrymmen. Därför är det viktigt med god ventilation. En modern turistbuss har ventilationssystem som filtrerar bort partiklar som virus kan fästa på, vilket minskar risken för smittspridning. 

Flygbolagen kräver munskydd under resor. Varför gör inte bussföretagen det?

Enlig Folkhälsomyndigheten behövs inte munskydd i vanliga situationer ute i samhället, då är det bättre att hålla avstånd till andra människor och att vara noga med att tvätta händerna. Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer om munskydd och har inget krav på munskydd i Sverige. Är du sjuk eller har förkylningssymptom ska du stanna hemma. Ska du åka till ett annat land, kan det behövas munskydd.

Är det en stor risk att åka buss i och med att resorna tar så lång tid?

Ingen som är sjuk eller har förkylningssymptom ska resa med en turistbuss. Om en passagerare uppvisar symptom vid påstigning så kan bussföretaget neka den att resa. Folkhälsomyndigheten bedömer att symptomfria personer utgör väldigt liten risk för andra, särskilt i samband med god handhygien och distansering.

På en paketresa med buss kan man besöka både hotell och andra resmål, hur vet jag att de är säkra att besöka?

Vi har en kontinuerlig dialog med resmål och hotell för att säkerställa att de vidtar åtgärder för att minimera smittspridningen. Med en paketresa kan vi ta ansvar för hela resan och ställa krav på både hotell och besöksmål. 

Jag har en planerad resa som jag vill åka på. Vad skall jag tänka på?

Det är egentligen ingen skillnad nu mot hur det brukar vara, Vi rekommenderar alltid att du har en bra reseförsäkring, kolla din hemförsäkring, eller kanske skaffa en reseförsäkring. Kolla vilka villkor som gäller vid en ev olycka och om sjukdom skulle uppstå. En del reseförsäkringar gäller inte om ni de senaste 3 månaderna varit i kontakt med sjukvården gällande misstanke för Corona mm. I övrigt gäller samma råd på resa som hemma, var noga med handhygienen.

Ska du åka till ett land som har krav på munskydd, så är det viktigt att du ser till att du har det med dig.

Jag vill avboka min resa, vad gäller? 

Vi följer de regler om avbokning som Konsumentverket tillsammans med reseindustrin satt samman. En resa bokad hos Abramssons Buss skyddas av paketreselagen. Det innebär att vi följer myndigheters beslut och agerar efter dessa. Avbokning av resa kan endast göras under vårt kontors öppettider måndag- fredag 8-17. I samband med avbokning tas avgifter ut i enlighet med paketreselagen. En resa som avbokas, före UD:s avrådan från resa, under den perioden din resa är planerad, följer resevillkoren kring avbokning och avbokningen är förenad med kostnader.

Resekalender
2021-06-20Bornholm och Visby med Cinderella kryssningfrån 4 985:-
2021-07-03Dalhalla Jesus Christ Superstar 2021från 3 880:-
2021-08-08Visby med Cinderellakryssningfrån 3 380:-
2021-08-19Lofoten Norge 2021från 8 980:-
2021-09-14StPetersburg,Rysslandfrån 8 880:-
  • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet
  • Klarna